CO2 meter kopen? Hier moet je op letten

Een CO2 meter is een instrument dat gebruikt wordt om het kooldioxide gehalte in de lucht te meten. Sommige mensen zijn geïnteresseerd in het meten van hun CO2 niveau omdat hoge CO2 niveaus slecht zijn voor je gezondheid. Met zoveel verschillende meters op de markt vraag je je misschien af welke het beste voor je is. Om je te helpen een beslissing te nemen, hebben we een aantal zaken voor je op een rijtje gezet.

Wat is een CO2 Meter?

Een CO2 meter is een apparaat dat de luchtkwaliteit in een ruimte meet. Het doet dit door de ppm kooldioxide in de lucht te meten. Door CO2 in een kamer te meten, krijg je een algemeen idee van de luchtkwaliteit in die kamer. Het is bekend dat als er weinig ventilatie in een kamer is, het CO2 gehalte stijgt, waardoor de luchtkwaliteit daalt. Dit kan leiden tot bepaalde klachten, zoals hoofdpijn of sufheid. Het kan ook zijn dat de concentratie omlaag gaat. Een goed argument voor een werkgever om de luchtkwaliteit in de gaten te houden. Mensen die al bepaalde klachten hebben, zoals astma of allergieën, kunnen hun klachten zien verergeren als de luchtkwaliteit slecht is. Virussen en bacteriën ontbinden ook sneller in een goed geventileerde kamer. Let dus goed op het CO2 gehalte in een kamer.

Hoe meet een CO2 meter de luchtkwaliteit?

Kooldioxide wordt gemeten met de volgende methode: De temperatuur van het gas stijgt als het verwarmd wordt, waardoor zijn moleculen sneller bewegen. Door het huidige volume gas te meten, kun je het aantal moleculen bepalen. Dit doe je door de sensor te verhitten tot hij begint te gloeien. Hoe meer warmte er wordt toegevoerd, hoe hoger dit getal zal zijn. Zodra dit gebeurt, verdampt het gasmonster en koelt af. De nu gemeten verlaagde druk komt overeen met een specifiek volume. Dit kan omgerekend worden in het aantal deeltjes per miljoen (ppm).

Een CO2 meter meet de luchtkwaliteit door het aantal ppm kooldioxide in de lucht te meten. Door dit te doen krijg je een algemeen idee van de luchtkwaliteit in die kamer.

Waarvoor wordt een CO2 meter gebruikt?

Een CO2 meter kan gebruikt worden om de kwaliteit van de lucht in de ruimte te meten. De sensor leest nauwkeurig de CO2 concentratie af, die meestal 600 tot 800 ppm bedraagt.

Hoe herken je een goede CO2 meter?

Een goede CO2 meter moet iets meer functionaliteit hebben dan de meeste CO2 meters. Je kunt het beste kiezen voor een CO2 meter met een kleurendisplay in plaats van zwart-wit, zodat je in een oogopslag kunt zien of de grenswaarden bereikt zijn en of het tijd is om de kamer te luchten. Je kunt een goede CO2 meter ook herkennen aan het feit dat hij gegevens kan loggen. Zo kun je een goed beeld van de situatie krijgen dat verder gaat dan momentopnamen. Deze CO2 meters werken bijvoorbeeld met een app voor je smartphone, en zijn via wifi verbonden. CO2 meters waarmee je een CO2 drempelwaarde kunt instellen hebben ook een streepje voor. De drempelwaarde activeert een alarm dat je erop attent maakt dat er te veel CO2 in de kamer is.

Welke CO2 waarde is goed?

De GGD, ARBO en het programma Frisse Scholen klasse C gebruiken de volgende kleurcodes om het CO2 gehalte aan te geven:

  • Groen: 400 tot 800 ppm is goed (rond 400 is het buitenlucht niveau).
  • Oranje: 800 tot 1200 ppm is gemiddeld.
  • Rood: 1200+ ppm is slecht (1200 is de grens, ventilatie is nodig).

Waar is CO2 meter te koop?

CO2 meters zijn te koop bij verschillende elektronicawinkels, online en offline. Bol.com heeft een goed overzicht van verkrijgbare CO2 meters. De kwaliteit van de CO2 meter is erg belangrijk, dus let er altijd op of de CO2 meter goedgekeurd is. Een CE markering toont aan dat het apparaat aan de Europese wetten en voorschriften voldoet.

Wat kost CO2 meter?

CO2 meters zijn er in verschillende prijzen, afhankelijk van het model en de functies die het heeft. De meest eenvoudige modellen kosten meestal rond de 50 euro, terwijl meer uitgebreide modellen tot 500 euro kunnen kosten.

Hoe betrouwbaar is een CO2 meter?

Elk meetinstrument heeft een zekere afwijking. De werkelijke waarde kan dus afwijken van het testresultaat. Een CO2 meter kan een afwijking hebben van maximaal 10%. Dit betekent dat het verschil tussen de gemeten waarde en de werkelijke waarde niet groter mag zijn dan 10%.

Hoe lang gaat een CO2 meter mee?

De gemiddelde levensduur van een CO2 meter sensor is 5 tot 7 jaar. Het is raadzaam de productinformatie te raadplegen om de precieze levensduur te weten te komen.

Waarom een CO2 meter in huis?

Een CO2 meter wordt in huis gebruikt om de luchtkwaliteit te controleren. De detector detecteert wanneer er te veel kooldioxide in de lucht is. Te veel CO2 in de lucht geeft een beeld van de luchtkwaliteit van een kamer.

Waarom CO2 meten Corona?

Bij het meten van de CO2 concentratie is het belangrijk rekening te houden met de luchtkwaliteit. Hoge CO2 concentraties kunnen erop wijzen dat een kamer geventileerd moet worden. Als een kamer slecht geventileerd wordt, dan wordt de vervuilde lucht niet volledig door frisse lucht afgevoerd. Je kunt een kamer gemakkelijk ventileren door af en toe een raam open te zetten.

Hoeveel CO2 Slaapkamer?

Heb je het gevoel dat je slecht slaapt en onrustig wakker wordt? Misschien is er een probleem met de ventilatie van de kamer. Blijft er te veel CO2 in de kamer, dan kan dit een negatief effect hebben op je gezondheid. Als er een niveau van 800 ppm CO2 in een kamer is, is het raadzaam een raam open te zetten. Een CO2 meter helpt je bij het monitoren van het CO2 gehalte in je slaapkamer.

CO2 meter op school

Scholen zijn vanaf 1 april 2017 gehouden aan het Bouwbesluit van 2012. Dit stelt dat ieder onderwijsruimte in het primair onderwijs een CO2 meter dient te hebben. Het is vervolgens aan de leerkrachten of leiding van de school om te zorgen voor goede ventilatie.

CO2 meter op kantoor

De CO2 meter is een handig hulpmiddel om het CO2 gehalte in het kantoor te meten. Als de niveaus te hoog zijn, is het belangrijk goed te ventileren om de luchtkwaliteit te verbeteren. Te veel CO2 kan ertoe leiden dat mensen hun concentratie verliezen en slaperig worden of last krijgen van hoofdpijn. Een werkgever die het beste uit zijn werknemers wil halen, doet er goed aan in een CO2 meter te investeren.

Wat is de beste CO2 meter?

Er zijn veel CO2 meters op de markt, maar ze zijn niet allemaal gelijk geschapen. Het is belangrijk je onderzoek te doen en een meter te vinden die aan je specifieke eisen voldoet. Enkele factoren die je kunt overwegen zijn het soort display, hoe de meter de resultaten bijhoudt, en of er al dan niet een alarm ingesteld kan worden. Bovendien kunnen sommige CO2 meters via een app met je smartphone verbonden worden.

Zelfkalibrerende CO2 meter

CO2 meters moeten na een bepaalde tijd gekalibreerd worden omdat de meetresultaten op een gegeven moment onder stabiele omstandigheden kunnen gaan afwijken. Een zelfkalibrerende CO2 meter houdt rekening met deze divergentie en past de meetresultaten dienovereenkomstig aan, zodat ze weer nauwkeurig zijn.