Wil je graag veilige varianten proberen, bekijk dan ons vergelijkings-artikel waarin we je vertellen waar je takis chips online bestellen kan.

De verboden smaken: Takis Fuego en Takis Nitro.

In 2017 werden twee smaken van Takis chips verboden in Nederland en enkele andere Europese landen: Takis Fuego en Takis Nitro. De reden voor dit verbod was het hoge gehalte aan azo-kleurstoffen in deze smaken, die niet zijn toegestaan in de Europese Unie.

Takis Chips Verboden in Nederland

Azo-kleurstoffen: de oorzaak van het verbod.

Azo-kleurstoffen zijn synthetische kleurstoffen die vaak worden gebruikt in de voedingsindustrie om producten een aantrekkelijke kleur te geven. Hoewel ze in sommige landen zijn toegestaan, zijn ze in de EU verboden vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dit verbod ingesteld op basis van de richtlijnen van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA).

De rol van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA)

De EFSA is verantwoordelijk voor het beoordelen van de veiligheid van voedseladditieven in de Europese Unie. Zij keuren voedseladditieven goed voor gebruik in de EU als ze voldoen aan de gestelde criteria. Niet-goedgekeurde voedseladditieven, zoals de azokleurstoffen in Takis Fuego en Takis Nitro, zijn daarom verboden in de EU.

Reactie van Takis op het verbod.

Na het verbod heeft Takis gereageerd door nieuwe smaken te introduceren die voldoen aan de Europese regelgeving. Deze informatie is te vinden op de website en sociale media-kanalen van Takis.

De impact van azokleurstoffen op de gezondheid.

Een studie gepubliceerd in 2007 in het tijdschrift The Lancet toonde aan dat azokleurstoffen en sommige andere voedseladditieven hyperactiviteit bij kinderen kunnen veroorzaken.

Deze bevindingen kunnen hebben bijgedragen aan het verbod op Takis Fuego en Takis Nitro in Europa en Nederland. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke effecten van voedseladditieven op de gezondheid, vooral bij kinderen die gevoeliger kunnen zijn voor dergelijke stoffen.

Alternatieven en varianten die wel aan de regelgeving voldoen.

Gelukkig zijn er andere smaken van Takis chips beschikbaar die wel voldoen aan de Europese regelgeving. Je kunt nog steeds genieten van de pittige en intense smaak van Takis zonder je zorgen te maken over de aanwezigheid van verboden kleurstoffen. Houd er echter rekening mee dat het belangrijk is om altijd de etiketten van voedingsmiddelen te controleren en bewust te zijn van de ingrediënten die erin zitten.

Onze Conclusie.

Het verbod op sommige Takis chips in Nederland is een belangrijke kwestie op het gebied van voedselveiligheid en -additieven. Hoewel de verboden smaken Takis Fuego en Takis Nitro niet langer beschikbaar zijn, heeft Takis nieuwe, veilige smaken geïntroduceerd. Door op de hoogte te blijven van voedselveiligheidskwesties en bewust te zijn van de ingrediënten in de producten die we consumeren, kunnen we gezondere keuzes maken voor onszelf en onze kinderen.

FAQ: Is Takis verboden in Nederland?

Niet alle smaken van Takis chips zijn verboden in Nederland. Alleen de orginele internationale varianten van Takis Fuego en Takis Nitro zijn verboden vanwege het hoge gehalte aan azo-kleurstoffen. Andere smaken die voldoen aan de Europese regelgeving zijn in Nederlandse winkels verkrijgbaar.