Met deze 12 tips kun je veiliger online winkelen.

 

 1. Vergelijk prijzen van hetzelfde artikel in verschillende winkels. Zo kun je een inschatting maken wat een goede prijs is en of die ene aanbieding van een wat onbekende webshop wel klopt.
 2. Zoek naar een retourbeleid dat soepeler is dan dat van je plaatselijke winkel.
 3. Wees op de hoede voor aanbiedingen met gratis verzending – deze gaan vaak gepaard met hoge verborgen kosten.
 4. Winkel op gerenommeerde sites, zoals Bol.com of Coolblue, die al jaren bestaan en door veel mensen worden vertrouwd.
 5. Overweeg een creditcard te gebruiken om online aankopen te doen – dit beschermt je voor het geval er iets misgaat met de aankoop .
 6. Controleer altijd de recensies voordat je een artikel in de uitverkoop koopt – het is belangrijk om te weten of andere mensen er succes mee hadden of niet .
 7. De koper moet oppassen! Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook!
 8. Bekijk de feedback van klanten op social media platforms zoals Facebook en Twitter.
 9. Vermijd het klikken op links in e-mails met de tekst “U heeft gewonnen!” of “Gratis!” – dit zijn meestal oplichtingspraktijken die zijn ontworpen om persoonlijke informatie of geld te stelen van nietsvermoedende slachtoffers.
 10. Klik niet op de ene link na de andere zonder na te denken over wat er zou kunnen gebeuren- geef niet onnodig je persoonlijke informatie (d.w.z. naam, adres, telefoonnummer etc.) tenzij dit absoluut noodzakelijk is (d.w.z. bij het maken van een online aankoop of aanmelding voor een website).
 11. Laat u niet misleiden door valse getuigenissen – iedereen kan ze schrijven en veel oplichters plaatsen valse feedback om toekomstige slachtoffers aan te zetten tot een aankoop.
 12. Als u uw bestelling niet binnen de geschatte leverdatum ontvangt, neem dan contact op met de verkoper- als hij na een paar dagen nog niet reageert.

Na het lezen van deze tips voelt u zich hopelijk veiliger online! Vergeet niet om altijd op uw hoede te blijven en de voorwaarden zorgvuldig te controleren.